Finnmarks mest utfordrende skiløype

Turen fra Tana til Varanger er en utflukt av den mer ekstreme sorten. Spesielt hvis man ikke er vant til lengre turer. Det er viktig at man forbereder seg, at utstyret er i orden, og at man er sikker på hva man begir seg ut på.

Hardhauser tar turen fra Tana til Varanger eller Vadsø

Det er langt mellom folk i Finnmark, og man burde først se til at man har det nødvendige liggende i bagasjen. Dette er en tur som krever en mer omfattende oppakning, og det kreves at man bærer med seg nok mat til at man klarer seg, også hvis været skulle snu.

Finnmark's most challenging ski trailLøypa i seg selv anses som noe ekstrem, spesielt hvis man legger ut på turen midt på vinteren. Snøen blir liggende lenge i Finnmark, og den som ønsker å prøve turen for første gang, anbefales å gjøre dette utpå vårparten når været er roligere og sola strekker sine stråler over horisonten. Varangerfjorden er likevel utsatt for vær og vind, og det kan fort bli ekstra kaldt om det skulle blåse opp. Det er noe som man burde huske.

Ruta følger hovedsaklig den imponerende Varangerfjorden. Landskapet er lett kupert eller flatt, og den som kjenner til de brede nordnorske dalene kan forestille seg hva som kommer dem i møte. Noen deler av ruten er omgitt av lav bjerkeskog, mens man også finner helt bare områder. Den beste og sikreste ruten, følger E75 nedover fra Tana Bru og ut mot Varangerfjorden. Det er lurt å orientere seg etter veien, siden dette garanterer at man kan finne hjelp om uhellet skulle være ute.

Det finnes noen hardhauser som klarer å spurte ruta fra Tana til Varanger i løpet av en dag, men for vanlige dødelige som ikke vil slite seg helt ut, anbefales det at man setter av 3 til 4 dager for å ta løypa.